Wysłany: Sob 18 Sie, 2007 Witam w dziale poświęconym przekładniom kierowniczym
Mam na imię Michał i jestem moderatorem kategorii poświęconej wszystkim rodzajom przekładni. Zapraszam do zadawania pytań, sugestii i opinii na temat przekładni ze wspomaganiem i bez. Postaram się udzielać we wszystkich wątkach naszych tematów.
Pozdrawiam
_________________ Michał Karwacki
Product Manager
Lauber sp. z o.o.
ul. Braci Staniuków 40
76-200 Słupsk
tel. (059) 848 11 36. wew. 13
Witam.
Mam pytanie odnośnie wspomagania w Seacie Cordoba 98r 1,6 KAT typ silnika AEE. Niedawno wymieniłem pompe wspomagania na nową i niestety po wymianie zaczeła lekkowyć na wolnych obrotach i przy skrecaniu zas przy wiekszych nie słychac jej, ale to może dlatego ze juz silnik ją zagłusza. Dodadkowo wymieniony został przewód ciśnieniowy od wspomagania ale niestety tylko lekko poprawiło sie. zauważyłem jescze ze gdy juz sie rozgrzeje samochód pa jakiejs dłuższej jeździe to wspomaganie jest słabsze co za tym idzie bardziej wyje pompa. Moje pytanie to: Co jest nie tak ?? Ps. układ oczywiście odpowietrzony. Prosze o jakąś pomoc.
Witam.
Mam pytanie odnośnie wspomagania w Seacie Cordoba 98r 1,6 KAT typ silnika AEE. Niedawno wymieniłem pompe wspomagania na nową i niestety po wymianie zaczeła lekkowyć na wolnych obrotach i przy skrecaniu zas przy wiekszych nie słychac jej, ale to może dlatego ze juz silnik ją zagłusza. Dodadkowo wymieniony został przewód ciśnieniowy od wspomagania ale niestety tylko lekko poprawiło sie. zauważyłem jescze ze gdy juz sie rozgrzeje samochód pa jakiejs dłuższej jeździe to wspomaganie jest słabsze co za tym idzie bardziej wyje pompa. Moje pytanie to: Co jest nie tak ?? Ps. układ oczywiście odpowietrzony. Prosze o jakąś pomoc.
Pozdrawiam
Witam Chciałbym wiedzieć jaki jest producent pompy i czy jest ona FABRYCZNIE nowa.
Istnieją dwa przypadki głośnej pracy pompy wspomagania Pierwszy to wypracowane gniazdo zaworu, a Drugi to uszkodzone lub chińskie łożyska - dlatego proszę o informację jakie jest pochodzenie pompy.
Pozdrawiam
Witam. Producentem pompy jest firma lauber czyli pana firmy nr 55.5213. Niestety problem z pompą nadal jest dodatkowo coraz ciężej sie kręci kierownicą. Mało tego dzisiaj zaczęły żargować obroty nie wiem czy to akurat ma cos wspólnego z ta pompą. Proszę dalej o radę
Witam.
Pozdrawiam
Witam Chciałbym wiedzieć jaki jest producent pompy i czy jest ona FABRYCZNIE nowa.
Istnieją dwa przypadki głośnej pracy pompy wspomagania Pierwszy to wypracowane gniazdo zaworu, a Drugi to uszkodzone lub chińskie łożyska - dlatego proszę o informację jakie jest pochodzenie pompy.
Pozdrawiam
Witam
Proszę skręcić kierownicą w lewo i prawo do oporu i na pozycji skrajnej przysłuchać sie pracy pompy, jeżeli będzie nadal głośna proszę o zgłoszenie reklamacji.
Pozdrawiam
Witam. Zrobiłem tak jak pan kazał. Na skręconych kołach pompa cichnie. Słychać ja tylko podczas krecenia. A moze problem leży w układzie kierowniczym. Wspomniał pan wcześniej o jakimś wyrobionym zaworze. Co to za zawór gdzie on sie znajduje i czy to sie naprawia wymienia ?? Ps. Może poda pan do siebie jakiś kontakt wtedy zadzwonie.
Jeszcze chciałem dodac ze podczas jazdy odzcuwalne sa na kierownicy delikatne drgania podczas jazdy po nierównej nawieżchni i nie chodzi konkretnie o doły. a i jeszcze jedna ważna sprawa zauważyłem ze przy skrecaniu kierownica nie zawsze wraca sama tak jak było kiedys tylko trzeba jejpomóc. zas w momencie skretu kierownicą czuć jakby cos powstrzymywało ją. COS JAKBY BYŁA NAPRĘŻONA [/b]
[quote="Piotrek Bielski"]moge liczyc na jakąś pomoc czy nie ????????????????????????????????????????[/quote
Witam
Niestety ale objawy wskazują na wypracowane gniazdo zaworu w pompie wspomagania, proszę o kontakt z działem reklamacji w naszej firmie i ustalenie jakiegoś sensownego dla Pana rozwiązania. Ja przekaże temat.
Pozdrawiam
Jesze tylko jedno pytanie. bo nie wiem czy wspominałem. Czy wyrobine gniazdo ma wpływ na kierowanie , chodzi o to ze gdy sie rozgrzeje silnik a co za tym idzie płyn od wspomagania, to czy bedzie cięzej sie krecic przy wyrobionym gnieździe ????????
Jesze tylko jedno pytanie. bo nie wiem czy wspominałem. Czy wyrobine gniazdo ma wpływ na kierowanie , chodzi o to ze gdy sie rozgrzeje silnik a co za tym idzie płyn od wspomagania, to czy bedzie cięzej sie krecic przy wyrobionym gnieździe ????????
Witam
Wyrobione gniazdo zaworu powoduje podawanie przez pompę mniejszego ciśnienia i głośniejszą pracę. A rozgrzany olej powinien powodować płynniejszą prace układu wspomagania. Pozdrawiam
Kupilem przekladnie kierownicza ''regenerowana'' do mojego fiata bravo. Zalozylem ja i od poczatku mialem z nia problem. W pierszej fazie przy skrecie kierownica w prawo nie dziala wspomaganie do jednej czwartej obrotu (uklad pare razy byl odpowietrzany) stara przekladnia dobrze dzialala tylko miala duze luzy na tulejach listwy. Ta regerowana tez ma duzy luz i czuc to kreca kierownica przy odpalonym aucie. Chcialbym kupic nawa Luabera przekladnie tylko mam obawy czy znowu pieniadze nie pojda w bloto.
Ta regenerowana ma 1 rok gwarancji (jezdze na niej 2 miesiace) ale gdy czytalem sobie tak te posty na temat Regeneracji w Przedzielnianej 6 to ciezko o dobra maglownice...porazka.
Chcialem jeszcze zapytac czy sprawna maglownica ma miec luz poprzeczny(przy wysunieciu listwy do jazdy na wprost) tzn. ma sie ruszac listwa w tulejach? ta regenerowana ma ok 1mn i wydaje mi sie ze to jest o wiele za duzo
Jak juz wczesniej pisalem chcialem kupic maglownice nowa Laubera i sie skusiłem koszt ok 1000zł. Maglownice zalozyłem i wszystko było ok (zero luzów i stuków) lecz do pewniego czasu...otorz miesiac pozniej zaczeło sie na nowo i znowu puka i stuka w maglownicy....myslalem ze kupujac nowa maglownice przejade jakies 50tys km ale sie mylilem lub przekladnia nie byla nowa:( na dodatek gumy oslonowe na drazki kierownicze sa spiete spinkami do kabli i przy regulacji zbierzności był problemy bo owe osłony skrecały sie z drążkiem...nie zostały jednak uszkodzone opaski (plomby) i mam nadzieje ze bede mógl zareklamowac owa przekładnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum