Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 Wyciek oleju z silnika AAH w Audi 100 c4
Witam
Niedawno kupiłem audi 100 c4 z silnikiem 2,8. Z silnikia wycieka olej gdzieś pod kolektorami ssącymi. Podejrzewam że odpowietrzenie bloku silnika jest zatkane, tylko nie mogę znaleźć miejsca gdzie może być odpowietrznik skrzyni korbowej. Może ktoś z Kolegów orientuje się gdzie może być wspomniany odpowietrznik.
Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 103 Skąd: Września
Wysłany: Wto 16 Cze, 2009
A ja obstawiam uszczelkę pod pokrywą zaworów
Jest to pierdoła w zasadzie, ale dość upierdliwa. Trzeba to naprawdę solidnie zrobić (papier ścierny i planowanie pokrywy, dokładne czyszczenie, silikon NOWA uszczelka za każdym podejściem etc etc).
Odpowietrznik skrzyni korbowej to tzw odma. Problemy z odmą, dają troszkę inne objawy. Ale jak chcesz sobie podłubać w autku to proszę bardzo:
http://www.audiklub.org/p...hlight=aah+odma
Witam
Dzięki za odpowiedź. Odpowietrzenie pokryw zaworów mam ok. Podejrzewam odpowietrzenie skrzyni korbowej dlatego że samochód przy depnięciu dymił siwym dymem. Po wsadzeniu nie do końca bagnetu od poziomu oleju dymienie zniknęło. Nie wiem co bedzie teraz z wyciekiem, muszę poczekać kilka dni i zobaczyć. Spod pokryw zaworów olej raczej nie wycieka bo bym widział, podejrzewam że miedzy blokami pod kolektorem ssącym jest dekiel i spod niego. Mam cichą nadzieję że było nadciśniene w skrzyni korbowej i wywalało olej najsłabszym punktem. Co Koledzy sądzą o toku mojego rozumowania.
Pozdrawiam
zetsem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum