Wysłany: Pią 05 Gru, 2008 Skrzynia biegów "stuka". Co to może być?
Witam.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Mam problem z mazdą 323F. Prawdopodobnie ze skrzynią biegów.
Zacznę od tego jak doszło do usterki. Zapomniałem spuścić ręczny i na wstecznym troszkę szybko chciałem pojechać. Jako że jest to tylko silnik 1.5 koła się nie kręciły lecz poszedł z wielkim trudem do tyłu (około 1-2m).
Wbiłem jedynkę i pojechałem. Zaczęło mi coś stukać... Im szybciej jechałem tym częściej stukało. Na początku tylko na biegu, później też na luzie (na luzie słabiej).
Podlewarowałem samochód żeby mieć 2 koła w powietrzu. Obracając lewym trafiłem na moment w którym coś stuka (wydaje się jakby w skrzyni). Zakręciłem prawym kołem i wtedy na lewym kole stukało już w innym momencie... Mechanizm różnicowy?
Dodam że wszystkie biegi chodzą bez problemu, nie było żadnego zgrzytnięcia.
Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 103 Skąd: Września
Wysłany: Pon 08 Gru, 2008
Na 90% przegub zewnętrzny. Jeżeli podczas przyspieszania, a nawet lekkiego szaleństwa na skręconych kołach objaw się nasila, orazy występuje z częśtotliwością współmierną do jazdy, niezależnie od wrzuconego biegu, to przegub! (Bo piszesz, że stuka na luzie, ale domyślam się, że na luzie podczas jazdy...) Bo jak stuka jak stoisz w miejscu, to nie wiem....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum