Forum Motoryzacyjne - Mechanika Samochodowa, części samochodowe Strona Główna
Forum Motoryzacyjne - Mechanika Samochodowa, części samochodowe
Naprawa samochodów. Naprawa, wymiana, montaż części samochodowych. Mechanika Samochodowa. Autoforum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z calibrą 8v
Autor Wiadomość
lukirozny1 

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008   problem z calibrą 8v

witam. chciałbym prosić o pomoc w określeniu przyczyny tego co się dzieje. około dwóch tygodni temu moja calibra poprostu nie odpaliła. szybko odkryłem przyczynę gdyż nie było iskry. po wymienieniu cewki zapłonowej iskra się pojawiła ale nadal nie mogę go odpalić. po próbie odpalania samochód łapie czasami ale to kończy się strzeleniem w wydech. samochód ma instalacje LPG.

tomek1000 

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008   

witam, czy cewka to jedyna rzecz jaka ruszyles w ukladzie zaplonowym? objaw jaki opisujesz moze byc spowodowany zlym ustawieniem zaplonu, albo kable wysokiego napiecia nie sa na swoich cylindrach, oczywiscie jest wiecej przyczyn ale zacznijmy od tego.

lukirozny1 

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008   

wymieniłem cewke na nową. kolejność kabli zapłonowych od strony rozrządu: 1-3-4-2.
odkrecałem obudowe kopółki by sprawdzić wzrokowo czy niema uchybień. takowych nie zauważyłęm wiec po chwili ją przykręciłem na miejsce. świece są mokre. na chwile udało mi się ją odpalić lecz nie pracowała jak powinna, nie mogła wejść w obroty i po chwili sama zgasła. skoro uważasz, że przyczyną tego może być żle ustawiony zapłon to w jaki sposób to sprawdzić i ewentualnie naprawić?? pozdrawiam

Mason 

Wysłany: Nie 01 Mar, 2009   

Kolego wyprzedzenie zapłonu nie daje się regulować
w samochodach z układem zapłonowym bezrozdzielaczowym
DIS lub z układem Motronic nie wiem jaki tam masz silnik.
Kolego aby ustawić zapłon a calibrze musisz mieć lampę stroboskopowa. Lampę stroboskopowa podłączasz pod zasilanie akumulatora a zacisk indukcyjny od lampy podłanczasz pod kabel wys napieca co idzie do świecy 1 cylindra.Swiece wcześniej wykrecasz i włanczasz wysoki bieg i krecisz kołami które masz uniesione aby kręcić wałem.Ale w tą strone w którą pracuje silnik normalnie. Moment saświeceniasie lampy będzie oznaczał ze w tym momencie w 1 cylindrze powinna być iskra i w momencie zaświecenia znaki na zapłonie powinny się pokrywać. Jezeli sie nie pokryją to trzeba wyregulować a to zalezy juz od rozdzielacza jaki mamy.Czesto obraca sie obudową rozdzielacza. Dużo przy przy tym robiłem kolego

Odpowiedz do tematu