Forum Motoryzacyjne - Mechanika Samochodowa, części samochodowe Strona Główna
Forum Motoryzacyjne - Mechanika Samochodowa, części samochodowe
Naprawa samochodów. Naprawa, wymiana, montaż części samochodowych. Mechanika Samochodowa. Autoforum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Potrzebuje pomocy Renault Scenic 2000r.
Autor Wiadomość
Spears3232 

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009   Potrzebuje pomocy Renault Scenic 2000r.

Witam, Panowie mam problem ze swoim autem. Kupiłem go 3 tygodnie temu Renault Scenic 2000r. I wystąpił mi problem. Pod czas jazdy z przodu w lewym kole ciągle coś pukało przy ruszeniu autem. Kiedy wracałem z 2h jazdy napotkałem problem, a wręcz awarie. Zajeżdżałem już na parking przed domem. Zatrzymałem się, skręciłem koła w lewo, wrzuciłem pierwszy bieg i ruszyłem do przodu. Po około 0,5m przejechanego zaczęło coś warczeć z przodu i auto już nie jechało. Moim zdaniem warczało po lewej stronie. Wylał się olej, gęsty, koloru czarno- siwego… Zgasiłem samochód, po chwili znowu go odpaliłem. Skręcone koła, pierwszy bieg, samochód nie jedzie i znowu warczy. Kolega powiedział abym wyprostował koła i go odpalił. Zapaliłem auto, wyprostowałem koła, wbiłem bieg i ruszył mi do przodu, następnie wbiłem wsteczny i auto znowu mi ruszyło. Postanowiłem auto zgasić i 2 metry go przepchać na postój. Kiedy go przestawiłem olej już nie leciał. Postanowiłem zerknąć na dół co się stało i zrobiłem zdjęcie dla waszej oceny: http://www.fotosik.pl/pok...b36171ef95.html to jest miejsce gdzie moim zdaniem olej trysną.
Natomiast kiedy zajrzałem pod maskę z latarką leżała taka część: http://www.fotosik.pl/pok...413934fa02.html
Potrzebuje waszej pomocy, naprawdę, pomóżcie mi

mroova81 
utrudnił :372 razy

Wysłany: Wto 16 Cze, 2009   

No pech - zdjęcia mi się nie ładują (ale to wina mojego netu, jutro zobaczę na domowym jak nie zapomne).
Z opisu wynika że wylała skrzynia biegów. Tego oleju wylało się więcej niż litr? Jak tak, to będzie to. Jeżeli wspomaganie działa dobrze i cicho, to na pewno skrzynia. Dziwi mnie tylko ten warkot, wskazuje on na awarię przegubu ale nie powinno to mieć nic wspólnego z tym wyciekiem - poprostu druga awaria... Co jeszcze dziwniejszego, to po wyprostowaniu kół ruszył z miejsca. Z rozsypanym przegubem nie powinien.
No, ale co do naszej Tobie pomocy: niestety nie spodziewaj się rady w stylu przykręć tą śrubkę, i wszystko będzie ok. Niestety samem cieżko ogarnąć taką awarię, a z postu wnioskuje że mechanikiem nie jesteś. Mogę Ci tylko poradzić, abyś do warsztatu nie próbował tym jechać i nie chodzi już tylko o dalsze awarię, ale chodzi o bezpieczeństwo Twoje i innych, a więc tylko laweta.

Tomek66 

Wysłany: Nie 23 Sie, 2009   

http://www.fotosik.pl/pok...413934fa02.html
Czesc z zdjecia jest to czesc krzyzaka znajdujacego sie na koncu półosi wchodzacego w przegub, byc moze krzyzak sie calkiem rozsypal i dlatego auto niechce jechac, ale jesli sie da mozna dojechac do warsztatu. nie jest to bardzo groźne uszkodzenie ;)

Odpowiedz do tematu