Wysłany: Nie 07 Gru, 2008 Honda Jazz 1.4 (2005) jaki olej wlać?
Witam wszystkich.Kupiłem Honde Jazz z silnikiem 1339ccm (1.4 - 83KM) z roku 2005 (po liftingu). Auto zostało przywiezione z Włoch,ma przebieg 37500km i od nowości najprawdopodobniej nikt nic w tym aucie nie wymieniał.Przebieg myśle,że jest autentyczny,wszystkie filtry są oryginalne Hondy (powietrza czarny jak...) żadnego wpisu w książce serwisowej.Auto kupione od pośrednika,także nie mam żadnych info od właściciela. Musze zmienić olej, co mi proponujecie? Jaką markę i typ? Dzięki za wszelkie podpowiedzi.Pozdrawiam Maciek
Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 103 Skąd: Września
Wysłany: Pon 08 Gru, 2008
Full syntetyk napewno. Nie znam dokładnej specyfikacji jaką zaleca honda. Może to być 5w40, a może być 10w/... nie wiem. Co do marki to ja osobiście leje mobila, ale ten niestety jest jednym z najczęściej podrabianych olejów w kraju. Castrola magnateca raczej odradzam. Mniej popularny, ale również dobry jest liquid molly, przez mniejszą popularność rzadziej podrabiany. No i Motulla tutaj również trzeba wymienić na plus. Wymieniaj ten olej jak najprędzej, lepiej wlać trochę inny niż zaleca producent, niż na właściwym jeździć zbyt długo, bo dobry olej, to wymieniany na czas olej; hej!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum