Forum Motoryzacyjne - Mechanika Samochodowa, części samochodowe Strona Główna
Forum Motoryzacyjne - Mechanika Samochodowa, części samochodowe
Naprawa samochodów. Naprawa, wymiana, montaż części samochodowych. Mechanika Samochodowa. Autoforum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie filtr paliwa ?
Autor Wiadomość
Wrahu

Wysłany: Pią 27 Lut, 2009   Gdzie filtr paliwa ?

Witam
Mam pytanie czy w Renault Lagunie 2004 r 1,6 16 V jest w ogóle filtr paliwa ???
Byłem w dwóch warsztatach i jakoś panowie nie moga go znaleźć ?
Pozdrawiam

Grzegorz

Wysłany: Sob 28 Lut, 2009   

Witam, mechanikiem nie jestem więc nie pomogę GDZIE filtr się znajduje, ale patrząc w katalogu - filtr jest dostępny u kilku dostawców : BOSCH, KNECHT, FILTRON, z zastosowaniem do Twojej Laguny.

Wrahu

Wysłany: Nie 01 Mar, 2009   

Wiem, Panowie mieli nowy filt w ręce zamówiony wcześniej, ale się go nie doszukali ani obok zbiornika paliwa ani pod maską :-(

Mason 

Drogi kolego mam złe wieści ale filtr benzyny jest umieszcony w zbiorniku i jest
zintegrowany z zespołem czujnika poziomu. Nie jest rozbieralny.
Wymiana filtra wymusza wykręcenie całości pompy oraz
czujnika poziomu paliwa. Niestety ale taka francuska myśl techniczna :(

Wrahu

Dzięki za fachową poradę, tak myślałem, ale miałem nadzieję że konstruktorzy troche to inaczej pokombinowali w Lagunie.
Czyli pozostaje lać pewne paliwo i mieć nadzieje, że kiedyś syf zgromadzony w filtrze nie przytka mi auta.

mroova81 
utrudnił :372 razy

Wysłany: Wto 03 Mar, 2009   

To że filtr umieszczony jest w dość głupkowatym miejscu, nie oznacza jeszcze, że należy się poddawać! Nie mam pojęcia jak w lagunie, ale w audi A4 wyciągnięcie tego o czym pisze mason to naprawdę kilka minut. Jest dojście pod wykładziną bagażnika. Sprawdź czy w lagunie nie jest tak samo, bo wątpie, aby trzeba było wyciągać cały zbiornik, choć w sumie, to francuska myśl techniczna, taka renesansowa....

Mason 

Spokojnie aż tak źle to nie jest ale we wszystkich autach aby dostać sie do bebechów któe sa w baku trzeba wyjąć fotel, wykładzine, gumowy dekiel (jeśli wystepuje) i mamy do dyspozycji odpinanie weżyków i wykręcanie. Inaczej sie nie da bo nie znam baków które mają jakieś "drzwi" od spodu do pompy :grin: Moje takie odczucie to grzebiąc przy renówkach później przykładowo przy oplach vw to stwierdzam ze lepiej pod kątem mechaniki jest coś zrobić w tej drugiej grupie aut które podałem. Francuska myśl tehniczna moze nie jest zła ale nieraz wiązanki mi się sypały jak robiłem przy francuzach :)

Grzegorz

Czytając Panowie wasze posty dot. aut francuskich przypomina mi się jeden znajomy który przez kilka lat testował wszystko co zaczyna się na "F" i przyłączył się do stereotypu, że nic co na F nie było, jest i będzie mi bliskie....
Gdzieś jednak pozostaje niesmak Fiatów, Francuzów i Fordów, choć te ostatnie powoli powoli zaczynają.....
No właśnie - przyłączacie się do opinii że np. najnowszy Mondeo to już 'prawie' klasa premium? :)

pzdr.
Grzegorz

mroova81 
utrudnił :372 razy

Dobrze Grzesiu że napisałeś tego posta, bo jutro miałem kupować ferrari F430 enzo, po Twojej wypowiedzi jednak się wstrzymam :-D

Grzegorz

Wysłany: Sro 04 Mar, 2009   

Nic nie mówiłeś że przekonałeś się do "F"... :grin:

Mason 

Wysłany: Sro 04 Mar, 2009   

koledzy nie wierzcie w takie głupie gadanie typu "od iveca z daleka", "peugeota na szrota" bo to nie ma sensu i jakiegoś prawdziwego odzwierciedlenia. Francuzy bardzo cenię za ich komfort równierz podoba mi sie w nich to ze nie są "goławe" co zdarzało sie wcześniej nagminnie niemiecom czy japońcom. A Ford co tu mówić po w ostatnich latach wypracowywuje sobie nową markę jakości. Spójrzcie ze wzrosła ich jakość wykonania naprawdę można zaobserwować duzy plus do przodu. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu