Wrahu
Wysłany: Pią 27 Lut, 2009 Gdzie filtr paliwa ?
Witam
Mam pytanie czy w Renault Lagunie 2004 r 1,6 16 V jest w ogóle filtr paliwa ???
Byłem w dwóch warsztatach i jakoś panowie nie moga go znaleźć ?
Pozdrawiam
Grzegorz Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sie 2007 Posty: 27
Wysłany: Sob 28 Lut, 2009
Witam, mechanikiem nie jestem więc nie pomogę GDZIE filtr się znajduje, ale patrząc w katalogu - filtr jest dostępny u kilku dostawców : BOSCH, KNECHT, FILTRON, z zastosowaniem do Twojej Laguny.
Wrahu
Wysłany: Nie 01 Mar, 2009
Wiem, Panowie mieli nowy filt w ręce zamówiony wcześniej, ale się go nie doszukali ani obok zbiornika paliwa ani pod maską
Drogi kolego mam złe wieści ale filtr benzyny jest umieszcony w zbiorniku i jest
zintegrowany z zespołem czujnika poziomu. Nie jest rozbieralny.
Wymiana filtra wymusza wykręcenie całości pompy oraz
czujnika poziomu paliwa. Niestety ale taka francuska myśl techniczna
_________________ Mechanik
Wrahu
Wysłany: Nie 01 Mar, 2009
Dzięki za fachową poradę, tak myślałem, ale miałem nadzieję że konstruktorzy troche to inaczej pokombinowali w Lagunie.
Czyli pozostaje lać pewne paliwo i mieć nadzieje, że kiedyś syf zgromadzony w filtrze nie przytka mi auta.
Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 103 Skąd: Września
Wysłany: Wto 03 Mar, 2009
To że filtr umieszczony jest w dość głupkowatym miejscu, nie oznacza jeszcze, że należy się poddawać! Nie mam pojęcia jak w lagunie, ale w audi A4 wyciągnięcie tego o czym pisze mason to naprawdę kilka minut. Jest dojście pod wykładziną bagażnika. Sprawdź czy w lagunie nie jest tak samo, bo wątpie, aby trzeba było wyciągać cały zbiornik, choć w sumie, to francuska myśl techniczna, taka renesansowa....
Spokojnie aż tak źle to nie jest ale we wszystkich autach aby dostać sie do bebechów któe sa w baku trzeba wyjąć fotel, wykładzine, gumowy dekiel (jeśli wystepuje) i mamy do dyspozycji odpinanie weżyków i wykręcanie. Inaczej sie nie da bo nie znam baków które mają jakieś "drzwi" od spodu do pompy Moje takie odczucie to grzebiąc przy renówkach później przykładowo przy oplach vw to stwierdzam ze lepiej pod kątem mechaniki jest coś zrobić w tej drugiej grupie aut które podałem. Francuska myśl tehniczna moze nie jest zła ale nieraz wiązanki mi się sypały jak robiłem przy francuzach
_________________ Mechanik
Grzegorz Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sie 2007 Posty: 27
Wysłany: Wto 03 Mar, 2009
Czytając Panowie wasze posty dot. aut francuskich przypomina mi się jeden znajomy który przez kilka lat testował wszystko co zaczyna się na "F" i przyłączył się do stereotypu, że nic co na F nie było, jest i będzie mi bliskie....
Gdzieś jednak pozostaje niesmak Fiatów, Francuzów i Fordów, choć te ostatnie powoli powoli zaczynają.....
No właśnie - przyłączacie się do opinii że np. najnowszy Mondeo to już 'prawie' klasa premium?
koledzy nie wierzcie w takie głupie gadanie typu "od iveca z daleka", "peugeota na szrota" bo to nie ma sensu i jakiegoś prawdziwego odzwierciedlenia. Francuzy bardzo cenię za ich komfort równierz podoba mi sie w nich to ze nie są "goławe" co zdarzało sie wcześniej nagminnie niemiecom czy japońcom. A Ford co tu mówić po w ostatnich latach wypracowywuje sobie nową markę jakości. Spójrzcie ze wzrosła ich jakość wykonania naprawdę można zaobserwować duzy plus do przodu. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum