Forum Motoryzacyjne - Mechanika Samochodowa, części samochodowe Strona Główna
Forum Motoryzacyjne - Mechanika Samochodowa, części samochodowe
Naprawa samochodów. Naprawa, wymiana, montaż części samochodowych. Mechanika Samochodowa. Autoforum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BMW czy AUDI??
Autor Wiadomość
Krzysiek18 

Wysłany: Wto 24 Mar, 2009   BMW czy AUDI??

Witam.Wiem ze raczej nie udzielacie na forum porad co kupić i dlaczego ale zależy mi na opini ekspertów i miłosników obu marek.Pytanie jest takie co najlepiej wybrac jako pierwsze auto po zrobieniu prawka mam do wyboru BMW 320-325 e-36
w benzynie bez gzu lub Audi A3 1,8T 150KM :cool: .Zależy mi na opini mechaników którzy mieli z tymi autami do czynienia co sie w nich najczęściej psuje? jakie są ceny części spalanie itp.a przedewszystkim chciałbym się dowiedziec jak to jest z tylnym napędem w bmw czy faktycznie jest taka ciężka do prowadzenia jak to niektórzy twierdzą :?: :!: Z góry Dzięki :grin:

mroova81 
utrudnił :372 razy

Wysłany: Sro 25 Mar, 2009   

A więc stoisz, przed bardzo ciekawym dylematem i mogę Ci od razu na wstępie powiedzieć, że co byś nie kupił z tych dwóch powinieneś być w miarę zadowolony. Jako, że akurat siedzę dokładnie w tym temacie postaram się udzielić wyczerpującej odpowiedzi.
BMW E36 320 lub 325: oba to silniki 6-cylindrowe rzędowe. Już 320 potrafi bardzo sprawnie przyspieszać, silnik tak naprawdę zaczyna dobrze pracować po przekroczeniu 3.5k rpm, co w połączeniu z młodym wiekiem oraz dynamiczną sylwetką, może zachęcać do bardziej agresywnej jazdy. W E36 rzadko spotykamy kontrole trakcji, która w tym samochodzie nazywa się ASC czy jakoś tak. Problemy w prowadzeniu spowodowane tylnym napędem dadzą Ci się we znaki dopiero podczas bardzo złych warunków jazdy. Jeżeli wykażesz się wyobraźnią, to na pewno nie ma się czego bać, a na zamkniętych oblodzonych placach można się lepiej zabawić niż przednionapędowcem. 150konne 2.0 i 193konne 2.5 w BMW na pewno potrzebują większych dawek paliwa w porównaniu do 1.8T z audi. W 2.0 zdarzają się też problemy z chłodzeniem silnika, natomiast na plus jest to, że BMW stosuje łańcuszki rozrządu, przez co na starcie nie musimy ładować w nie większych ilości gotówki. E36 wg mnie jest poprostu brzydkie w środku, żeby nie powiedzieć tandetne, poza tym samochód ten okrył się w polsce złą sławą, poprzez przypięcie do niego (słusznie?) etykiety dresowozu.
Co do audi to A3 jest jednym z najmniej awaryjnych modeli tej marki w tym okresie produkcyjnym. W porównaniu do E36 otrzymujemy znacznie lepsze wnętrze, niestety z zewnątrz osobiście Atrójka mi się nie podoba. Kupując autko z drugiej, lub kolejnej ręki wydaje mi się, że z A3 jest mniejsze ryzyko wtopy, kierowcy E36 to raczej ludzie młodzi, jednakże rzadko majętni, i dlatego na rynku wtórnym wiele jest samochodów po przejściach i co gorsza naprawionych najtańszymi możliwościami. Silnik 1.8T to największy atut tego samochodu. Standardowo dysponujący mocą 150KM oraz 210nm dostępnych już od 1750rpm! Nieco droższe i rzadziej spotykane są mocniejsze wersje 180KM. Silnik ten jako, że turbodoładowany dajje nam możliwość profesjonalnej zmiany osiągów nawet zmianą samego oprogramowania. Jeżeli więc myślisz, że będziesz inwestował w auto nie tylko w sprawach koniecznych, to 1.8T jest doskonałym wyborem. Wszystkie 3 silniki które zaproponowałeś powinny spokojnie przekroczyć pół mln km. W audi trzeba jednak pamiętać, że jest to turbo i znać podstawowe przykazania co do korzystania z takiego motoru (czekamy aż się nagrzeje i dopiero wciskamy w podłogę; po pałowaniu nie gasimy od razu silnika, tylko na wolnych obrotach pozwalamy ostygnąć turbawce około 60sek i dopiero gasimy).
Nie chce tutaj za bardzo lać więcej wody, jak chcesz, to odpisz na tego posta, to się wątek rozwinie. Z mojej strony dodam, że audice to wręcz kocham, a i dobrą bmką nie wzgardze, jednakże żaden z tych modeli osobiście mi się nie podoba. Zamiast A3 zaproponowałbym Ci starszą i wiele tańszą 80tkę, lub w podobnej cenie A4, a co do BMW to co najmniej E34, a najlepiej E39 lub jeżeli wydają Ci się za duże to dozbierać do E46. Zarówno w E36 jaki i A3 podałeś bardzo dobre silniki, nie radzę spoglądać na mniejsze.

Krzysiek18 

No twoja wypowiedź bardzo rozjaśniła mój poglad na te dwa auta.Właściwie to 2 litrowy motor w bmw e-46 bardzo by mi odpowiadał bo jest tyle samo koni i mozna sporo wybrac modeli z kontrolą trakcji tylko pozostaje kwestia ceny takiego auta ale to juz jest inny problem i mam w zwiazku z tym pytanie jak właśnie sprawują sie motory w e46 bo na wyglad to świetne auta ale wyglad to nie wszystko :smile:

Krzysiek18 

z tego co orjentowałem sie na allero to do 25000 polskich złociszy to można naprawde wybrać coś bardzo ciekawego (kontrola trakcji w e46 była od pierwszych lat produkcji :?: ) bo bardzo zależy mi na tym aby auto było dynamiczne ale zeby nie zatrzymać sie na pierwszym lepszym drzewie a myśle ze kontrola trakcji lub jak to tam sie zwało mi to zapewni. I tu przy okazji tego to zapytam o rzecz typowo techniczną czy taka kontrola trakcji jest na stałe czy da sie ja wyłaczyc bo niestety ale jeszcze jestem w trakcie rozpoczynania nauki jako mechanik wiec wielu rzeczy niewiem a słyszałem ze taka kontrola trakcji znacznie pogarsza osiagi.Powiem szczerze ze w latach produkcji tego modelu (1998-2001) jest tego bardzo sporo. I jak jest z dostępnościa i cenami części :?: to juz tak poza tematem swietne to twoje a4 :grin: :cool: :!: :!: :!:

mroova81 

Wysłany: Pią 27 Mar, 2009   

Kontrola trakcji była na pewno w E46 od samego początku, niestety nie wiem, czy w standardzie. Jeżeli jest to na pewno idzie ją wyłączyć (przydatne to jest, bo na szutrze można efektownie się pobawić bez). Weź również pod uwagę BMW 323 >> zajefajny silnik do tej budy, lekki, aluminiowy nieco słabszy bo 170koni, ale w praktyce dorównuje 325 i 328.
Co do A4 (B5 1994-2001) to za 25kPLN powinieneś wyhaczyć bardzo tłuściutką wersję z końca produkcji z silnikiem 2.8 5V/cylinder i napędem quattro, a to już deklasuje BMke, nawet kontroli trakcji nie trzeba :)

Krzysiek18 

Wysłany: Sob 28 Mar, 2009   

No nad bmw sie zastanawiam ale zastanawiałem sie nad jakąś audiczką 80 tylko jest problem taki ze nie bardzo wiem jaki motor będzie najlepszy bo chce aby miało niezłe przyspieszenia i jako takie spalanie.Zastanawiałem sie nad 2 litry 115KM.

mroova81 

Wysłany: Pon 30 Mar, 2009   

Co do audi 80 to jak na pierwszy samochód, to chyba najlepszy wybór, w razie jakiejś wpadki, najmniejsza strata, a samochód, to jedna z tych słynnych niezniszalnych niemieckich legend lat 90tych. Do wyboru masz silniki:
1.6 103KM - silnik w zasadzie dobry, lecz niestety za słaby, aby czerpać radość z jazdy. Bardzo dobrze się sprawdza w polo, golfie, ale w audi, to raczej tylko mega spokojna jazda.
Dalej mamy 2.0 90KM - również słabiutki, lecz ze względu an swoją prostote budowy, tani w eksploatacji, ewentualne awarie to grosze, oraz bardzo dobrze znosi instalacje gazowe, nawet montowane przez mniej wykwalifikowany personel. I i II generacja jak najbardziej wchodzi w grę.
2.0 115KM w zasadzie to co wyżej, tylko, ze względu na inne skrzynie biegów, jest szybszy. Pełny wtrysk, wymaga już większej wiedzy, przy gazowaniu, ale cały czas jest to proste.
2.0 16V 140KM silnik występował w modelu A80 wersja competetion czy jakoś tak. Był alternatywą na włoski rynek dla motoru 2.3 (o którym niżej). Silnik na wtrysku wielopunktowym mechanicznym, nie odznacza się większą awaryjnością, niestety w razie awari zasilania, żadko który mechanik ogarnia takie coś jak wielopunkt mechaniczny. 140KM oraz ładnie ułożony moment obrotowy pozwalają już jeździć bardzo dynamicznie, niestety nie wiem, czy polecać go, bo w razie problemów mogą być kłopoty ze znalezieniem odpowiedniego fachowca. Acha, nie da się go właściwe zagazować.
Pozatym, jeśli chodzi o competition to samochodzik ten jest wyposażony seryjnie przeważnie dość bogato, ma inne (ładniejsze) zderzaki, nakładki progów etc, oraz standardowo napęd quattro co czyni go taką bardziej ekskluzywną wersją zwykłej A80.
2.3 10V 136KM to jest 5 cylindrów, podobnie jak 2.0 16V nie da się go dobrze zagazować (jedynie II generacja +BLOS), ale to w tej chwili ze względu na emisje, jest nie do końca legalne, oraz nie wszyscy gazownicy się tego podejmują. Jako że mamy 5 cylindrów, wrażenia z jazdy przedewszystkim słuchowe są niezapomniane. Bezkonkurencyjnie jeden z najlepiej brzmiących silników z jakimi miałem do czynienia. Wart kupienia dla samego dzwięku!!
2.6 V6 150KM nie wislilona V-szóstka, bardzo cicha, dość dynamiczna już od dolnych zakresów obrotowych. Droższa w eksploatacji nie co (rozrząd dla układu V), ale też bardziej żywotna od wymienionych wcześniej. Dzwięk również ciekawy, ale delikatniejszy niż R5.
2.8 V6 wszystko to co 2.6, z tym, że 25mn wiecej i 24KM więcej. Spalanie to samo co 2.6, i w zasadzie, jest jeszcze lepszy, niestety w A80 częściej spotkamy 2.6, dlatego właśnie 2.6 jest taką alternatywą, gdy niestety nie dostaniemy 2.8.
Sportową wersją audi 80 jest audi S2 wyposarzony w 5cylindrowy motor 20 zaworowy z turbinką czyli 230KM. Silnik dość problematyczny i tylko dla starych wyjadaczy, moc i prędkość to poezja już....
RS2 to samo co wyżej, w polsce na dzień dzisiejszy nie do kupienia, ma większe turbo i bardzo dużo doatków z porsche, moc >300KM, pieniądze myśle, że około 40-50kPLN, więc to raczej nie to.
Mamy jeszcze diesle 1.9 75KM - rzadziej spotykany z oznaczeniem TD, oraz 90KM słynny 1.9TDi - samochód nie do zdarcie, z możliwością podniesienia mocy nawet do około 130-140KM. Diesle te są przeważnie nieco droższe, niestety nie występowały z napędem quattro.
Co do quattro, to temat rzeka, powiem CI tylko że cholernie warto je mieć :grin:
Skrzynie automatyczne w A80 są nie do zdarcia, niestety dość mocno ograniczają możliwości silnika oraz zwiększają spalanie.

Wszystko to tyczy się modelu A80 B4 (ta z grilem podnoszonym razem z maską z srebrną obwódką), modele B3 (do 1991r z czarnym grilem zintegrowanym z pasem przednim) mają inną gamę silników. Ale tobie chyba chodzi o B4....

Krzysiek18 

Wysłany: Sro 01 Kwi, 2009   

Powiem tak o samochodach zaproponowanych przezemnie wiem juz bardzo barzo dużo i za to wielkie dzięki.Szczerze mówiąc to najlepiej pasuje mi audi a3 ale niestety mój problem polega na tym ze brakuje tego co do kupna auta jest niezbędne czyli kasiorki;(( Ale tutaj mam pytanie mianowicie takie że jestem skłonny do kupna opla calibry 136KM bez gazu bo gaz w aucie nie przypadł mi do gustu audi to faktycznie auta nie do zdarcia to słysze od kazdego użytkownika.Mój tata miał ok. 2 lata temu opla kadetta z silnikiem 1,4 w gazie(gaz zrobiony tak ze starch jechac) i poiem Ci ze tyle co to auto zarobiło kilometrów z takimi obciażeniami to nie ma sie czego wstydzić oczywiscie nie ma co porównywać tych dwóch aut bo to co innego ale wydaje mi sie ze jak na początek to bedzie chyba git nawet jesli będe musiał zainwestować w blacharke :cry: i co sądzisz o tym pomyśle :?: Chyba że ty masz mi coś do zaproponowania aby było w miare dynamiczne i bez gazu i tak do maks.12 tysi. no i tak do 2 litrów bo opłaty niestety.Teraz to mam prawdziwy problem bo mam dwie propozycje jedna to bmw 320i 150KM 1996r za 12k i opla calibre 2,0 16V 136KM za 8k i teraz tu jest podstawowe pytanie czy wzisc tansze czy drozsze :?:

mroova81 

Wysłany: Sro 01 Kwi, 2009   

Kupisz kalibre to Cię nie znam :mad:
Chcesz dobrze i stylowo, kupuj (w kolejności "alfabetycznej"):
1 audi
2 bmw
3 mercedes
Chcesz taniej/nowiej dobrze, ale bez szaleństwa? Kupuj vw, toyota, nissan, może coś z renault...
Za 8k kupisz spokojnie audi 80 B4 z przeciętnym silnikiem 2.0, a nawet od biedy 1.6 i to z młodszych roczników w naprawdę ładnym stanie. Podobnie merc 190, z BMW E36 troszkę może być trudniej wychaczyć perełke. Chcesz eksperymentów w postaci kalibry? Do zobaczenia na technicznym :mrgreen:

Krzysiek18 

Wysłany: Czw 02 Kwi, 2009   

No to wychodziło by na to że jednak będe szukał audi a3 po tym jak opowiedzialeś mi o tych autach wydaje mi sie to najlepsze wyjście jak dla mnie.Wielkie Dzięki :!: :!: za pomoc jestem teraz zainteresowany audi i tego będę się trzymał :cool: (a co do bmw poczekam az stanieją e46 :wink: )

Krzysiek18 

Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009   

Słuchaj a jakies takie auto do 10 tysi zeby było dynamiczne od 1800ccm do 2000ccm i od 120 do 150M i rocznik min. to 94 bo potrzebuje auta taiego szybkiego bez gazu i zeby pochodziło troche czasu :wink:

mroova81 

Wysłany: Wto 07 Kwi, 2009   

Oprócz 2.0 BMW i 1.8T audi jest jeszcze 180 i 200 kompresor w mercu, ale żaden z nich nie będzie kosztował poniżej 10k. Tak samo A80 2.0 16V... Zwiększ budżet do 12-13 i sprawa się wyklaruje, teraz to będą ogromne kompromisy, chyba, że wystarczy Ci 2.0 115KM w audi 80 zwykłym.

Krzysiek18 

Wysłany: Czw 09 Kwi, 2009   

mroova81 napisał/a:
Oprócz 2.0 BMW i 1.8T audi jest jeszcze 180 i 200 kompresor w mercu, ale żaden z nich nie będzie kosztował poniżej 10k. Tak samo A80 2.0 16V... Zwiększ budżet do 12-13 i sprawa się wyklaruje, teraz to będą ogromne kompromisy, chyba, że wystarczy Ci 2.0 115KM w audi 80 zwykłym.
No te 2,3 tysie bym skombinował patrzyłem audi 80 b4 ale w silniku 2,3 w samej benzynie jest tego mało bo z bmw powoli rezygnuje wiekszosc które ogladałem to bite auta wiec sam wiesz jak jest merc troche nie za bardzo mi sie podoba i tu to mam dylemat niesamowity pogubiłem sie kompletnie :neutral: jeszcze zastanawiam sie nad golfem 3 2,0 115KM z tym ze to wersja ostateczna :sad: jeszcze wacham sie nad jakims japoncem np. Honda civic 6 w motorku powyzej 100KM tyle ze honda to auto drogie niesamowicie

mroova81 

Wysłany: Pią 10 Kwi, 2009   

Audice 2300cm powinieneś kupić do 10kPLN. Rakieta to nie jest, ale dzwięk jak już pisałem przepiękny, na pewno będziesz zadowolony. Ważne, żeby była bez gazu i chodziła ładnie w całym przedziale temperatury silnika, oraz w całym przedziale obrotów. Ewentualnie możesz wziąć tą 2.0 80tkę, po prostu zwykły normalny silnik, gorzej brzmi niż 2.3 i słabszy, za to mniej awaryjny i prostszy w naprawie. Co do golfa III to jest to przepaść jeśli chodzi o wykonanie. W ogóle bym na to nie patrzył. Jak już to passat, ale i tutaj kładę 80tkę wyżej. Co do japońców, to nie znam się aż tak, więc nic nie napisze.

Krzysiek18 

Wysłany: Pią 10 Kwi, 2009   

Kurcze mam mętlik w głowie sam niewiem co o tym wszystkim myslec ten jest za wolny ten za drogi tamtych jest mało kurcze co robic :?: :shock: :evil:Tak czytając co piszesz to na początek skłaniał bym sie do Audi 80 115KM może bolid F1 to to nie jest ale moze wystarczy tylko czy wiesz moze jakie to mniej wiecej rozwija predkosci :?:
Kod:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8093747
Kod:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8121597
Kod:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8111284
zwiększyłem troche rocznik bo wydeje mi sie ze zadbane audi z 92r nawet za 5 czy 6 lat bedzie w dobrym stanie :cool: A jak nie to jesli nie ty mi odpowiesz to moze wiesz kto zna sie na samochodach Mazda a dokładnie 323f 1,8 16V 115KM :?:

Odpowiedz do tematu