Forum Motoryzacyjne - Mechanika Samochodowa, części samochodowe Strona Główna
Forum Motoryzacyjne - Mechanika Samochodowa, części samochodowe
Naprawa samochodów. Naprawa, wymiana, montaż części samochodowych. Mechanika Samochodowa. Autoforum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Audi a 4
Autor Wiadomość
Stankos 
KS

Wysłany: Wto 20 Sty, 2009   Audi a 4

Dwa miesiące temu kupiłem Audi a4 1,9 TDI 2005r. Samochód wygląda ładnie, ale mam problem z głośną pracą silnika. Mówiono mi że silniki 1,9 na pompowtryskiwaczach są z reguły głośne, ale chyba nie aż tak, chociaż silnik pracuje bez zarzutów, tak samo odpala w czasie mrozów. Jedyna rzecz, która mnie drażni, to głośna praca, taka jak dudnienie, słyszane z układu zasilania powietrzem. Wydaje mi się że niekiedy tego nie słychać, a szczególnie kiedy jest zimny silnik odłosy są wręcz denerwujące. Wystarczy przykryć kanał dolotowy powietrza jakąś szmatką i odgłosy się zmniejszają. Niekiedy całkowicie ich nie ma. Czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć co może być przyczyną takiej pracy silnika?

jaro 

Wysłany: Sro 21 Sty, 2009   

Witam
na poczatek poszukaj kogos znajomego co ma taki model i posluchaj brzmienia jego silnika jesli doslyszysz duza roznice to podjec do jakiegos serwisu i niech przegladna ci uklad dolotowy (filtr pow., rezonator, uklad intercolera- moze chłodnica), układ wyddechowy moze lacznik elastyczny/uszczelka gdzies jest uszkodzona)
Powodzenia

mroova81 
utrudnił :372 razy

Wysłany: Czw 22 Sty, 2009   

4 cylindrowy dizel nie grzeszy kulturą pracy, nie mniej jednak A4 należy do najlepiej wyciszonego auta w swoim segmencie. Ten hałas słychać tylko pod maską, czy w kabinie też? Czy silnik był modyfokowany w celu polepszenia osiągów (tuning)? Możliwe, że ktoś włożył wkładkę filtra nieorginalną i stąd mamy głośniej. Zaślepienie EGR również powoduje obniżenie kultury pracy. Poza tym zimny dizel, to głośny dizel. Dalej to już tylko na komputer i zczytać błędy, nastepnie korekcje na wtryskach.

pawelto78 

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009   

kolego mam to samo w moim BRB i tez nie wiem co z tym zrobic
podaj jakis namiar na siebie pogadamy

Odpowiedz do tematu