Dwa miesiące temu kupiłem Audi a4 1,9 TDI 2005r. Samochód wygląda ładnie, ale mam problem z głośną pracą silnika. Mówiono mi że silniki 1,9 na pompowtryskiwaczach są z reguły głośne, ale chyba nie aż tak, chociaż silnik pracuje bez zarzutów, tak samo odpala w czasie mrozów. Jedyna rzecz, która mnie drażni, to głośna praca, taka jak dudnienie, słyszane z układu zasilania powietrzem. Wydaje mi się że niekiedy tego nie słychać, a szczególnie kiedy jest zimny silnik odłosy są wręcz denerwujące. Wystarczy przykryć kanał dolotowy powietrza jakąś szmatką i odgłosy się zmniejszają. Niekiedy całkowicie ich nie ma. Czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć co może być przyczyną takiej pracy silnika?
Witam
na poczatek poszukaj kogos znajomego co ma taki model i posluchaj brzmienia jego silnika jesli doslyszysz duza roznice to podjec do jakiegos serwisu i niech przegladna ci uklad dolotowy (filtr pow., rezonator, uklad intercolera- moze chłodnica), układ wyddechowy moze lacznik elastyczny/uszczelka gdzies jest uszkodzona)
Powodzenia
Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 103 Skąd: Września
Wysłany: Czw 22 Sty, 2009
4 cylindrowy dizel nie grzeszy kulturą pracy, nie mniej jednak A4 należy do najlepiej wyciszonego auta w swoim segmencie. Ten hałas słychać tylko pod maską, czy w kabinie też? Czy silnik był modyfokowany w celu polepszenia osiągów (tuning)? Możliwe, że ktoś włożył wkładkę filtra nieorginalną i stąd mamy głośniej. Zaślepienie EGR również powoduje obniżenie kultury pracy. Poza tym zimny dizel, to głośny dizel. Dalej to już tylko na komputer i zczytać błędy, nastepnie korekcje na wtryskach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum