Wysłany: Czw 05 Mar, 2009 Astra z silniczkiem 1.2 16V dławi się
Bardzo witam wszystkich oplowiczów oraz innych zmotoryzowanych czytających mój post.
I bardzo was proszę o pomoc .
A mianowicie bez względu na temperaturę czy
zimny czy gorący silnik po gwałtownym wciśnięciu pedału przyśpieszenia biegu jałowym przydławi się przez chwilę , a w czasie jazdy w chwili zmiany biegów szarpnie.Nie pali się kontrolka awarii silnika wg sugestii elektroników wymieniłem -cewkę ,świece z 3 na 2 elektrodowe ,sprawdzony filtr powietrza (praca silnika na wyjętym filtrze).
Ufając dwóm elektronikom i jednemu elektrykowi , diagnostyka na "komputerze nie wykazuje konkretnych błędów!
Czytając mój post proszę o uwagę posiadaczy "CORS" oraz "AGILI" ponieważ mają też te same silniki i może przechodzili te same katusze co ja.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za każdą pomoc!
Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 103 Skąd: Września
Wysłany: Pon 09 Mar, 2009
Nie znam kompletnie tego silnika, ale problem będzie najprawdopodobniej z jakimiś wężykami pod/nad ciśnienia, to one w zasdadzie mają decydujący wpływ na skład mieszanki. Jeżeli w czasie naduszenia na pedał gazu coś z mieszanką jest nie tak, to właśnie tam bym szukał. Czyli na początek cały układ dolotowy - szukamy czy nie ma dziurki, czy gdzieś nie bierze lewego powietrza, oraz wszystkie wężyki wokół niego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum